Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čaj a já

30. 6. 2007

Jsa milovník dobrého čaje, jsem se rozhodl založit tuhle rubriku, ve které bych vám chtěl přiblížit něco víc o čajích, co mám rád. Časem to tu možná i rozšířím, ale vzhledem k tomu, že existuje spousta stránek s tématem čaj, to považuji za zbytečné. Hodně jsem čerpal z www.e-cajovna.net a taky z www.oxalis.cz.

Obrazek

O historii, filosofii a druzích čaje nemá smysl psát. Jukněte na výše uvedené stránky, tam je toho dost. Piju čaj už mnoho let a mám ho rád. A mluvím-li o čaji, nemám na mysli Pigi z horou cukru, co nám dělala maminka, když jsme byli malí. Po všech možných pokusech a ochutnávkách jsem zůstal u čajů bez příměsí (až na vyjímky), převážně zelených. Samozřejmě nesladím, jen občas přidávám citrón, ale taky ne do všeho. Mám několik favoritů a každému z nich chci věnovat jeden samostatný příspěvek. Budu se snažit uvádět jen ty účinky, které mám osobně vyzkoušené a mohu je potvrdit.

Čaje nakupuji většinou v malé prodejničce KA-ČA-BY, která je stylově zařízaná, má příjemnou atmosféru i milou obsluhu. U nás v Domažlicích chodíme posedět do čajovny Želva (viz. foto dole). Při čaji se skvěle odpočívá a věřte, že po pracovním týdnu je to oáza pro mozek i duši. Pokecáme, odpočineme, zapomeneme na každodenní starosti, probereme to, na co není jindy čas. Fakt pohoda - doporučuji.

Obrazek

Vstupní pohled

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 Náš oblíbený stůl

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Kalabasy

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Konvička s kalíškem a lžičkou na sušenky, vše na slaměné podložce.

 

 

 

 

V posledních dvou letech jsme občas zavítali do nedalekých Klatov, kde jsem objevil čajovnu U naší milé paní. Tato je umístěna v městských hradbách a věřte, že se jedná o hodně stylové a příjemné prostředí, zvláště pokud sedíte v horní místnosti hradební vížky. U pultu, kde budete platit si pak můžete vybrat i pěkný hrnek či jinou keramickou cetku. Navíc se zde konají i koncerty a výstavy. Doufám, že se mi podaří nějakou tu muziku zachytit včas, neboť hudba v tomto romantickém prostředí musí být krásný zážitek.
A ještě jedna novinka. V Domažlicích byl otevřen další krámek, kde je možné zakoupit čaj. Jmenuje se Rozmarýnek a nachází se v horní části náměstí. Není sice tak specializovaný jako výše zmiňované KA-ČA-BY, ale občas si tam něco koupím. Mají zde velký výběr čajů značky Tarlton a Basilur. První vyrábí skvělé čaje s příchutí. I když jsem se již zmiˇnoval, že nejradši mám čaje bez příměsí, tak směsi od Tarltonu jsou velmi jemné a vyvážené. Od značky Basilur kupuji jen čistý zelený čaj. Zatím...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čaje

(Zina, 11. 6. 2007 12:41)

Stránky o čajích se mi moc líbí. Po jejich přečtení jsem dostala hned na několik z nich chuť. Speciálně na Maté, Nepál a Zelený Jasmín. Až budu mít odvahu, tak zkusím Pu-Erh - třeba dostanu někdy chuť na bahno.Už se těším na další rozšíření seznamu.