Jdi na obsah Jdi na menu
 


ASIMOV, Isaac - A zrodí se Nadace

25. 10. 2007

Ačkoliv tato kniha vypráví o samotném zrodu myšlenky o Nadacích a vůbec o vývoji psychohistorie, byla vydána jako poslední. Uzavírá kruh a historie vzniku Nadací je úplná a jasná.

Děj knihy se odehrává opět na Tantoru, centální planetě Galaktické Říše, ale tentokrát je Hari Seldon již váženým profesorem a vedoucím matematické katedry streelingské univerzity. Je mu čtyřicet a na Trantoru již bydlí a pracuje 8 let. V jeho týmu je nyní i Yugo Amaryl (ano ten dahlský jámař, se kterým se Hari setkal v knize Předehra k Nadaci) a oba rozvíjí doposud velmi nejasné teorie nové vědy psychohistorie. Ta je v podvědomí lidí všeobecně a laicky zavedena jako věda předpovídající budoucnost. Není divu, že je o ni neustálý zájem, jak ze strany císaře, tak i jiných mocichtivých klik. Jako první se na scéně objeví odpůrce současného režimu Jo-Jo Joranum. Získává stále větší počet příznivců a stává se nebezpečným i pro Eto Demerzela – R. Daneela. A tak Seldon posílá svého nevlastního syna Raucha (toho prcka z Dahlu, kterému je nyní dvacet) do jámy lvové – přímo k Joranumovi, který má promluvit v Dahlu. Raych se opět ocitá ve svém rodném Billibotonu. Tam si zahraje divadlo jako náruživý přívrženec Joranumova učení a přitom prozradí Jo-jovi, že Demerzel je robot. A věci dostávají spád přesně podle Seldonova scénáře, neboť Hari už pomalu začíná využívat své poznatky z psychohistorie k předpovězení věcí budoucích. Dokonce naplánuje i Demerzelovo očištění z podezření, že není člověk. Vše klapne a povstání joranumitů je potlačeno. Eto Demerzel opouští úřad a mizí ze scény. Prvním ministrem a císařovým poradcem se na dlouhých deset let stane Hari Seldon.

Ale ani toto období jeho života nezůstane klidné. Rozpad Říše pokračuje a snahy o svržení císaře Cleona I. jsou tu stále. Ovšem nejde pouze o život císaře, ale i o život Hariho. Naštěstí je tu stále jeho ochránkyně, nyní manželka, Dors Venabili a její příkaz za každou cenu chránit život Hariho Seldona. A ona jej zvládá opravdu mistrně. Takže hned v prvním roce Hariho ministrování je nucena zakročit při útoku na Seldona při jeho jedné z procházek po císařském parku. Získá si svou bojovností, rychlostí a zuřivostí v boji přezdívku Tygřice. V této pasáži hraje velkou roli zahradník Gruber, Hariho přítel a také ochránce, neboť to byl právě on, kdo přispěchal pouze s hráběmi v ruce na pomoc Seldonovi proti ozbrojené přesile. Díky tomu je císařem vybrán jako budoucí Vrchní zahradník. A to opět roztočí kolotoč událostí kolem Seldona, který končí vraždou císaře a záchranou Seldonova života. Svou úlohu sehraje opět Raych, který se vetře mezi spiklence, ale je odhalen a zdrogován a využit jako nástroj pro zavraždění svého otce.

Ale i nejlepší matematik stárne a Harimu se blíží šedesátka. Při té příležitosti je připravena třídenní oslava na jeho počest. To vše by bylo v pořádku nebýt snu malé Wandy Seldonové, Hariho vnučky. Raych se oženil a Wanda je jeho dcerou. Wanda ve svém snu slyšela dva muže, jak se baví o smrti a dala si to do souvislosti se smrtí svého dědečka. Nikdo jí nevěří, až na Dors, která je podezřívavá ke všemu, co se týká Hariho osoby. A vyplatí se to, protože Hariho život je opravdu v nebezpečí. Jeho záchrana, žel, stojí Dors život, dá-li se to takto nazvat u robota. Seldon prochází těžkým obdobím a navíc Raych se svou rodinou odlétá na planetu Santanni. Ovšem Wanda, v té době již osmnáctiletá, se rozhodne, že zůstane s dědou. Jak Hari zjistil, objevují se u ní schopnosti působit na vědomí druhých lidí a on najednou nalezne řešení problému své psychohistorie. Časem nalezne ještě jednoho mentalika Stettina Palvera a právě jim předloží svoji myšlenku na založení dvou Nadací – jedné na planetě Terminus, složené z normálních vědců a druhé, tajné, složené z mentaliků. A právě druhá Nadace má prvořadý úkol chránit Nadaci první a dohlížet, aby Seldonův Plán, dokončený na sklonku jeho života, byl dodržován a tak mohla vzniknout nová Říše.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář