Jdi na obsah Jdi na menu
 


ASIMOV, Isaac - Nemesis

30. 7. 2008

Tento román není součástí žádné ságy, ať už o Nadaci, Robotech nebo Říši. I když autor sám nevyvrací, že by v budoucnu nemohl zapadnout do jiné knihy.

23. století. Díky přemnožení lidské populace jsou na oběžnou dráhu Země umístěny tzv. kolonie, kde se vyvíjí život nezávisle na Zemi. Každá kolonie je víceméně samostatným a velice specifickým místem, nejen co do umístění ve vesmíru, ale i ohledně výběru obyvatel. Rotor je jednou z kolonií, která opustila oběžnou dráhu a vydala se na cestu k Blízké hvězdě. Ta byla náhodně objevena a skýtá naději na obydlení další planety. Na Rotoru letí vstříc Nemesis, jak planetu pojmenovala její objevitelka Eugenie Insignová-Fisherová, malá Marlene, která se cítí být přitahována oběžnicí Nemesis – Erythro. Na Erythro je zjištěna inteligence, ale nikdo neví, kde ji hledat. Na planetě se totiž nachází pouze jednobuněčné organizmy, prokaryoty. Ale Marlene, nadaná vyjímečnými schopnostmi, je planetou vybrána a dozví se, že právě prokaryoty jsou nositeli inteligence. Její matka, Insignová, má obavu o její zdraví, ale Erythro dokáže působit i na mysl lidí a postará se, aby Marlene nebylo nijak bráněno vystupovat na povrch a být s planetou v kontaktu.

Právě v tomto okamžiku se objevuje na Erythro pozemské plavidlo. na němž je kromě několika vědců i Cril Fisher – otec Marlene. Na Zemi zjistili existenci Nemesis i její nebezpečí (řítí se totiž ke Sluneční soustavě a její průlet bude mít katastrofické důledky na život na Zemi). Začne závod s časem a tak je vyvinut superluminální pohon, pomocí něhož je možné cestovat hyperprostorem a podstatně tak zrychlit lety mezi planetami. Zatímco Rotor letěl k Nemesis několik let, pozemský Superluminal to zvládne za několik týdnů. Vlastně se jedná o prověření prototypu nové lodi a současně o misi na Rotor. Nakonec je nalezeno řešení, které Zemi může zachránit. Cril se vrací na Zemi s důkazem o provedení hyperprostorového letu, Marlene zůstává na Erythro a lidstvu se otevírají nové možnosti díky překonání hyperprostoru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář