Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHILD, Lee - A přece nezemřeš

22. 5. 2016

Neohrožený, nekompromisní a nerozbitný Jack Reacher se zcela náhodou nachomýtne k únosu agnetky FBI Holly Johnsonové. Kupodivu není hned zabit, ale spolu s obětí odvezen na základnu únosců. Pomalu a jistě si dává jednotlivé úlomky do širších souvislostí a rozkrývá tak obraz, který se mu pranic nelíbí. Vidí, že pomoci se jen tak nedočkají a tak se rozhodne jednat na vlastní tvrdou pěst. Naštěstí pohádky končívají většinou dobře, takže žádný strach, Jack to zvládne i tentokrát.
I přes některé nesrovnalosti (proč Jacka nezabili jako mnohé jiné), až přespříliš podrobný popis krajiny, materiálu staveb, rychlosti kulek (jako bych před sebou viděl hotový scénář k filmu), tak i vysvětlování politických vztahů mezi různými armádními a vládními složkami (ale to prostě k tomuto žánru patří) je tato kniha velice čtivá. Přesto, že tušíte, jak vše dopadne, chcete to vidět černé na bílém. I tak se na konci dočkáte překvapení. Příjemná oddychovka. Myslím, že si přečtu i další reacherovky.

"V Americe je to lepší než kdekoliv jinde. Vím to, protože jsem cestoval všude po světě. Jinde je to horší. Mnohem horší. V Americe je v nepořádku spousta věcí, ale všude jinde je jich v nepořádku ještě mnohem víc. Měli byste se nad tím zamyslet." Tak tohle si mohl autor odpustit...