Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHRISTER, Sam - Odkaz Stonehenge

12. 10. 2013

Stonehenge hraje v tomto příběhu významnou roli. Na počátku všeho stojí sebevražda Nathaniela Chase, starého vědce a boháče. Zanechá dopis pro svého jediného syna Gideona. Ten je otřesen, neboť zůstává na světě sám bez jediného příbuzného, navíc s otcem neměl několik let dobré vztahy. Přesto je jeho smrtí hluboce zasažen. Při návštěvě rodného domu překvapí zloděje, který dům zapálí a Gideona napadne a omráčí. Ten se probere až v nemocnici a tím se rozjíždí celý kolotoč policejního vyšetřování. V čele něj stojí inspektorka Megan Bakerová se svým kolegou Jimmem Dockerym. Do toho všeho je unesena americká VIP dceruška Caithlyn Locková. Pátrání po ní se stane prioritou místní policie, ale postupně se přídává i policie metropolitní a také FBI. Caithlyn není k nalezení a postupně se začnou objevovat další mrtví. Záhadné okolnosti jejich smrti přivedou Gideona a posléze i policii na stopu dávného kultu uctívačů Posvátných - kamenů z památníku Stonehenge. Tento Cech sahá údajně až do počátků lidstva a k usmíření svých kamenných bohů stále používá pradávné praktiky - rituální lidské oběti během letního slunovratu. V jejich čele stojí velmistr, který přijímá poznatky svých předchůdců, ale dále je rozvíjí a prohlubuje tak vědění a moudrost Cechu. Gideon, který v tajné místnosti nalezne otcovy deníky psané šifrou, postupně začíná chápat souvislosti. Dovídá se o příčině otcovy smrti, o své matce, ale i o původu svého nepochopitelně pevného zdraví. Navíc ale začíná chápat i nebezpečí kultu pro jeho okolí. Nakonec se ocitá přímo ve středu Cechu, aby se dověděl krutou pravdu, ale přesto všechno je rozhodnut učinit to jediné, co považuje za správné. Zde se také potkává s Caithlyn. Ovšem záchrana ze Svatyně Cechu se ukáže jako velmi nesnadný úkol...
Tato kniha je zpočátku trochu rozvláčná, neboť autor postupně odkrývá profily jednotlivých postav, a že jich není málo, postupně však vtahuje čtenáře do děje a on se v postavách začíná orientovat. Mnoho aktérů navíc žije dvojím životem, ale spojení odhaluje spisovatel až v posledních kapitolách, kdy se osudy všech protnou v jednom bodě. To vše přispívá k napětí příběhu.
Zpočátku jsem váhal mezi Stonehenge a Turínským plátnem (druhým autorovým dílem), ale čím více jsem pronikal do příběhu tím více jsem je dával na roveň a v závěru mohu říci, že obě knihy jsou velmi poutavé a díky netradiční zápletce zajímavé.