Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEAN, A. M. - Ztracená knihovna

8. 11. 2013

Emily je vědkyně, žijící a pracující na univerzitě v Minnesotě. Její poklidný život a plány na společně prožitý Den díkůvzdání se svým přítelem Michaelem jako blesk z čistého nebe naruší vražda jejího kolegy Arna Holmstranda. Pravda, s Arnem se vlastně příliš neznala, ale obdivovala jej pro jeho charisma a energii a především pro jeho obrovské znalosti na poli vědy, konkrétně archeologie a historie. Je vtažena do nebezpečné hry, ve které jí jde o život. Arnova vražda je jen jednou z mnoha. Zřejmě věděl příliš mnoho. Ale kdo stojí za jeho profesionálně provedenou popravou? To se má Emily brzy dozvědět. A také to, že podobný osud může čekat i ji. Ve hře je ztracená Alexandrijská knihovna. Unikátní sbírka, jejíž původ sahá až do starověké Alexandrie, a která údajně zmizela neznámo kam. Zjistí, že existuje jisté Bratrstvo knihovníků, kteří v průběhu staletí stále shromažďují informace z celého světa a schraňují je na neznámém místě. Je-li tady dobré Bratrstvo, musí zde být i jeho záporný protipól. V tomto příběhu je to Grémium. Skupina vlivných jedinců, toužících po absolutní moci, kterou jim mají zajistit právě informace z Knihovny. Emily se dostává mezi dva mlýnské kameny a pokud nenalezne vhodné řešení, bude jimi rozdrcena. Vyvrcholení celé knihy je vskutku překvapivé, ale zpětně nahlédnuto logické. A jako vždy pointu nechám neprozrazenou pro případné čtenáře.

Několik slov  k autorovi knihy. Teď opisuji z přebalu knihy:
"A. M. Dean je literární pseudonym předního znalce starověkých kultur a dějin náboženství. Vede přednáškové kurzy zaměřené na pozdní antiku na prestižních univerzitách po celém světě. Rozsáhlé znalosti o spletitostech historie uplatnil i ve svém knižním debutu, konspiračním thrilleru Ztracená knihovna (The Lost Lidbrary, 2012), jenž vyšel v šestnácti zemích. V roce 2013 vydává druhý titul nazvaný The Keystone (Úhelný kámen)."
Jak se dozví každý, kdo dočte, jsou použité teorie skutečné. Opravdu se jimi současní vědci zabývají. Stejně tak i místa, kterými Emily prochází a hledá vodítka jsou reálná. Jen rozuzlení je jednou z možných variant. To ovšem nic nemění na tom, že Ztracená knihovna se čte velice dobře, zvláště závěr je napínavý.