Jdi na obsah Jdi na menu
 


EGELAND, Tom - Konec kruhu

1. 9. 2012

 Bjoern Boerg asistuje při vykopávkách u norského kláštera ve Vaerne. Má zde fungovat jako dozor a kontrola. Svého úkolu se zhostí dokonale a když dojde k nálezu staré truhly a následně k jejímu odcizení, vydá se pátrat na vlastní pěst, kdo za tím stojí. Záhy truhlu přemístí z trezoru svého otčíma, který je současně ředitelem archeologického ústavu, do bezpečného úkrytu, ale tím se vydává všanc tajemné organizaci, která použije veškeré dostupné prostředky k dosažení cíle - navrácení schránky.
Kniha, která si pohrává s myšlenkou co kdyby. Tentokráte, co kdyby Ježíš Kristus na kříži nezemřel, ale dožil v ústraní klidného stáří, měl ženu Máří Magdalénu a s ní děti. Ty by se pak staly zakladateli řádu, který by chránil tajemství, jež by obrátilo naruby základy křesťanství. Nutno podotknout, že Egeland tuto knihu napsal  již několik let před vydáním Da Vinciho kódu, ale nebyla jí poskytnuta taková reklama. Však základní prvky se shodují.
Moc se mi líbily pasáže, ve kterých Bjoern popisuje svoje pocity a svoje vzpomínky. Jsou totiž dost vtipné a docela jsem se při jejich čtení bavil. A navíc, na počátku se nekoná vražda, ale "pouze" loupež historického artefaktu.
Dobré čtení.