Jdi na obsah Jdi na menu
 


GIORDANO, Mario - Apokalypsa II

18. 8. 2014

Pokračování stejnojmenného románu z prostředí Vatikánu. Opět se shledáváme s Petrem Adamem a jeho bratrem Mikulášem. Petrova láska Marie mu je i tentokrát oporou, ačkoliv se jí to ti zlí snaží rozmluvit. Mikuláš sloužící temné straně se snaží Petrovi pomoci a uvědomuje si, že jedině společně mohou zlo porazit. Nakonec však jeden z nich musí zemřít, aby ten druhý mohl žít.
Příběh se tentokrát posouvá do roviny až mystické. Částečně mi to připomíná čtvrtý díl Řeky bohů, neboť i zde probíhá boj mezi silami dobra a zla nejen na úrovni fyzické, ale především duchovní. Jak taky jinak, vždyť se jedná o záležitosti církve a konce světa. A pouze naivní člověk se myslí, že církev je svatá. Vždyť je tvořena pouze lidmi, včetně zbožšťovaného papeže. Ten hraje v románu klíčovou roli.
Román může působit mírně chaoticky, díky časovým skokům, Petrovým vzpomínkám a proilínáním příběhů jednotlivých postav, zvláště Petra a Mikuláše. Je to ale nezbytné pro pochopení celého příběhu a nakonec bude vše vysvětleno a objasněno. Nicméně musím říci, že první díl se mi četl lépe.