Jdi na obsah Jdi na menu
 


HAYES, Terry - Já, Poutník

18. 1. 2015

Terry Hayes, novinář, rozhlasový reportér, politický dopisovatel, ale širšímu publiku známý především jako scénárista filmů Šílený Max 2, Úplné bezvětří, Šílený Max a Dóm hromu a mnoho televizních filmů a minisérií. Za tyto získal více než dvacet ocenění. Thriller Já, Poutník je Haysevou spisovatelskou prvotinou.
Je to příběh vysloužilého agenta utajované zpravodajské americké organizace. Vysloužilý neznamená starý. Už vůbec to neznamená, že takovýto člověk nemůže být opět povolán do služby, zvláště jde-li o bezpečnost celého amerického kontinentu. Útok na Obchodní centrum v New Yorku je nic proti nebezpečí, které hrozí tentokrát. Navíc se nejedná o organizovaný teroristický útok nějaké známé extrémistické skupiny, ale za vším stojí jediný člověk, jemuž záleží na pouze na pomstě za smrt svého otce. Agent si ho pro sebe nazval Saracén, neboť pochází ze Saudské Arábie.
Autor používá, mně osobně, velmi příjemný styl vyprávění. Hlavní hrdina hovoří sám se sebou a probírá jednotlivé alternativy. Spolu s ním stojíme před problémem a teprve pak se dozvídáme, jak k němu došlo. Je to styl podobný Chandlerovu Philu Marloweovi nebo jeho Marhoulově české alternativě Mazanému Filipovi. Po přečtení jsem si kladl otázku, zda po tomto námětu sáhne některý z filmařů Hollywoodu. Pak jsem si přečetl informaci na obálce knihy, že autorská práva pro zfilmování knihy koupila společnost MGM. Takže očekávám další skvělou podívanou. Ale to jen tak na okraj. Nyní zpět ke knize samotné.
Shodou okolností při čtení knihy došlo k neblahým událostem ve Francii a následné vlně odporu vůči terorismu a vlastně celému islámu. Nic není černobílé a chování některých jednotlivců, žel, vrhá špatné světlo na celou skupinu, či národ. Tato kniha jde do hloubky a nutí čtenáře zamyslet se nad skutečností, kam až je schopen zajít jedinec toužící po pomstě kvůli bezpráví způsobeném jeho blízkým. Jak se současně stává soudcem i katem. Pokud takový jednotlivec ovládne své emoce a hněv, vypracuje si plán pomsty a ta se stane jeho jediným cílem a smyslem života, pak se stává vysoce nebezpečným a těžko dohledatelným. A právě proti takovému sokovi stojí náš hlavní hrdina, jehož jméno uvádět nebudu, neboť má tolik identit, že by to nemělo smysl. Snad některý z fanatiků nepoužije tuto knihu jako nástroj pomsty podobně jako tomu je v Hayesově příběhu. Náš tajný agent totiž sepíše knihu, v níž na jednotlivých kriminálních případech uvádí chyby pachatelů. Paralelně s pátráním po Saracénovi totiž hledá i pachatelku vraždy z New Yorku. Jak se ukáže někteří aktéři figurují v obou případech. Zabije náš tajný hrdina dvě mouchy jednou ranou? Zachrání Ameriku a odhalí tajemnou vražedkyni?
yes