Jdi na obsah Jdi na menu
 


KEROUAC, Jack - Na cestě

18. 9. 2007

Manifest generace beatniků Ameriky 50. let minulého století, jejíž byl Kerouac průkopníkem. Kniha byla napsána v roce 1951, ale čekala na vydání celých dlouhých 6 let, pro svůj nestandartní slovník a také styl, jakým je napsána. Ostatně i způsob psaní byl velmi nestandartní. Kerouac vrazil několik desítek metrů dlouhou roli papíru do psacího stroje a psal, co mu přišlo na mysl. Během tří týdnů přenesl na papír zážitky ze svých cest napříč Amerikou. Převtěluje se do postavy mladého spisovatele Sala Paradise, který žije v New Yorku u tety. Na cestách ho doprovází nespoutaný, živočišný a spontánní Dean Moriarty. Ten pochází z Denveru, kam také vedly některé z jejich společných cest. Dean celý život hledá svého otce, starého Deana Moriartyho. Kniha nemá zápletku, ale děj je neustále v pohybu. Je to popis událostí, krajiny a lidí, které Den a Sal potkávají na svých cestách. Zatímco Dean je přirozenou autoritou a je každým obdivován a uznáván, Sal je spíše tichý a žije jakoby ve stínu Deana, kterého tolik obdivuje. Oba jsou nerozluční přátelé, jako ostatně byli i Kerouac a Neal Cassady, který byl předlohou pro postavu Deana. V jejich životech hraje roli i několik žen. Deanova přítelkyně Maryla, jeho žena Camilla a poté Inez nebo Salova chvilková známost Terry se svým synem Johnym, pak také Maryl, která však od něj uteče a nakonec Laura, do které se zamiluje a začnou spolu žít. Zatímco Sal se usadí, Dean opouští Camillu se dvěma dětmi i Inez, se kterou má také dítě a vydává se opět na cestu.

Kniha je reakcí na současný americký život. Vyjadřuje odpor k americkému snu, k tomu standartnímu šedivému a donekonečna se opakujícímu stereotypu. Vzpoura proti těmto věcem nutí člověka vydat se na cestu, ovšem cestu, která nikam nevede a nikde nekončí. Je to neustálé hledání, ale sama o sobě není cesta odpovědí. Stává se cílem. Život na cestě – na cestě bez cíle ...

Životní pouť Jacka Kerouaca ostatně o tomto vypovídá. Za svůj život vystřídal spousty zaměstnání, žil velmi nevázaně a nakonec předčasně zemřel na krvácení jícnových křečových žil, způsobené jeho alkoholismem (litr whiskey denně). Konec jeho života představuje jeho duševní, fyzický i morální úpadek. Přátelé se od něj odvrací a on zůstává se svou matkou. Smrt ho zastihla v St. Petersburgu na Floridě a pohřben je Lowellu, kde před smrtí koupil dům.

Otázkou zůstává, zda toto je ta správná Cesta ...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář