Jdi na obsah Jdi na menu
 


LÖW, Rabi - Maharal - Stezka Tóry

26. 2. 2009

Tato Stezka je stěžejní a nejobtížnější částí Netivot olam. Není divu, neboť popisuje cosi vyjímečného a pro Židy zásadního. Ano, pojednává o Tóře, kterou většina lidí zná pod pojmem 5 Knih Mojžíšových a jedná se o prvních pět knih Starého zákona. Tóra je základ, v němž se pojednává o vzniku Země a všeho, co je na ní, včetně člověka. Nalezneme zde i historické údaje o životě prvních pozemšťanů a o dalším vývoji lidstva, o světové potopě, o rozdělení jazyků, o vzniku starověkých národů, etc. Ale jsou zde i ponaučení a rady pro spokojený život a nalézá se zde i známé Desatero Božích přikázání, předané Mojžíšovi na hoře Sinaj. Tóra je základem, z něhož vše ostatní pochází.
A opět jako u Stezky návratu i zde se jedná o studijní materiál, který čtenáři otevře šiřší obzor a umožní mu lépe chápat starozákonní souvislosti. Na závěr knihy je přidána ukázka z jiného Maharalova díla Tiferet Jisrael, pojedávající o darování Tóry
Jen doufám, že postupně se podaří vydat i další Stezky, neboť osobně je považuji za velmi dobrý doplňující materiál ke studiu Starého zákona.

Knihu jsem koupil v nakladatelství P3K.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář