Jdi na obsah Jdi na menu
 


PENNY, Louise - Vražedný chlad

28. 12. 2014

Vražedný chlad

Opět se ocitáme v městečku Three Pines a opět sem přijíždí vrchní inspektor Gamache, aby zde se svým týmem vyšetřil podivnou vraždu jisté CC de Poitiers. Jsou Vánoce a všude je plno sněhu a mrzne až praští. To sice není příjemné při práci v terénu, ale o to příjemněji je v baru Oliviera a Gabriho. A věřte, že autorka popisuje snídaně, obědy či večeře tak obrazně, že se mi sbíhaly sliny. K tomu si představte příjemně vytopenou hospůdku a sebe jak sedíte před plápolajícím ohněm v krbu... Zcela zapomenete, že někdo z přítomných může být vrahem. Ale zpět k příběhu.
CC byla extravagantní dáma. Navíc velice arogantní a zlá. Není divu, že její smrt nikoho nerozlítostní. Proto Gamache jen těžko získává od místních jednotlivé dílky skládačky, kterou ale musí správně složit, než se dobere správného řešení. Kdo četl Zátiší, tedy prvotinu Louise Pennyové, jistě si vzpomene na mnoho starých známých. Opět se zde objeví Clara a Peter, knihovnice Myrna, básnířka Ruth Zardová, či již zmiňovaní homosexuálové Olivier a Gabri. Ovšem spolu s inspektorem poznáme i další obyvatele Three Pines. Ale kdo z nich mohl mít zájem na smrti protivné CC? To poznáme až v úplném závěru a věřte, že budete překvapeni. Případ se uzavře, ale konec zůstává otevřený. Otevřený pro Gamache i čtenáře, který může do vydání dalšího pokračování (vyjde na podzim 2015, dle potěšující zprávy z Knižního klubu) spekulovat, jak to bude dál s inspektorovou kariérou. Autorka naznačí, ale neodpoví. Bude to chtít trochu trpělivosti, jak říká inspektor Gamache.
Pětinásobná držitelka Agatha Award za nejlepší detektivku roku Louise Pennyová posunula laťku o trochu výš. Zátiší bylo skvělé, Vražedný chlad předčil očekávání. Příběh není nijak akční, přesto je plný napětí a udržuje čtenáře ve střehu až do samého konce a vlastně až za něj. Autorka popisuje jednotlivé postavy a prostředí takovým způsobem, že bych se tam hned odstěhoval. Příjemné a milé čtení jako stvořené pro klid vánoční. Doporučuji.

yes