Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠABACH, Petr - Opilé banány

10. 9. 2009
Úsměvná kniha z let 80. minulého století, kdy u nás vládl komunistický režim a tak někteří lidé měli problémy, způsobené odlišnými názory, které samozřejmě nesměli říkat nahlas. Kdo tak učinil, byl v lepším případě jen dán na černou listinu, v horším si užil "pohostinnosti" některého z komunistických kriminálů.
Příběh je popisován očima středoškoláka Petra, který žije se svou matkou - architektkou a otčímem Béďou, který je sochař, machr na hlavy, ale nyní, právě díky režimu, notorický alkoholik. Petrovými nejlepšími kamarády jsou průšvihář Břečka a hluchoněmý Víťa. Petr vypráví o společném záškoláctví, popíjení po pražských hospodách, o svých prvních opicích, o černém taxikaření a havárii, o soudním přelíčení, lásce k Daniele, o "céčkománii" a malém Aleškovi, o soše generála Rybalka, o neuskutečněné cestě k moři a spoustě dalších věcí.
Pokud vám jsou některé výše zmíněné věci povědomé, tak není divu, neboť tato kniha posloužila jako námět k filmu Pupendo. Film je samozřejmě upraven, ale kdo viděl nejdříve film a pak četl knihu, tak neunikne tomu, že mu před očima ožívají hrdinové v podání našich umělců. Při zmínce o opilci Béďovi jsem měl před očima okamžitě Bolka Polívku, akademiku Fáberovi už nikdo neodpáře tvář Jiřího Pechy, mamka bude už jen Eva Holubová, atd.
Kdo žil aspoň chvíli v té době pochopí, kdo ne, ať se zeptá rodičů a pak snad pochopí. Skvělé čtení.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář