Jdi na obsah Jdi na menu
 


SEHLBERG, Dan T. - Mona

25. 12. 2015

Pokud si myslíte, že viróza je nemoc přenosná pouze vzduchem, tak jste na omylu. Autor problematiku biologických zbraní povýšil o další úroveň.
Eric Söderqvist je vědec, jehož specializací je BCI - Brain Computer Interface, neboli součinnost mezi počítačem a lidským mozkem. Právě shání investora pro svůj projekt Mind Surf. Jeho výzkum stagnuje právě z důvodu nedostatku financí. Dnes však dojde ke zlomu a třináctý oslovený investor Mats Hagström se rozhodne projekt podpořit. Eric se vrhá do práce na dokončení projektu a rozhodne se program Mind Surf vyzkoušet na sobě. Výsledek je ohromující a on ve svém nadšení zkouší program i na své ženě Hanně a poté i na Matsovi.
Žel, ve stejnou dobu se jistá skupina muslimských fundamentalistů rozhodne odstartovat svůj projekt Mona. Jde o vysoce sofistikovaný počítačový virus, jehož cílem je proniknout a poté zcela zdecimovat izraelský bankovní systém. Tvůrcem viru je íránský vědec Samír Mustafá, který část svého života studoval ve francouzské Nice. A právě odtud, z centra izraelské banky TBI, se rozhodne Samír celý systém infikovat. Proč jsem napsal žel? Hanna je totiž Židovka pracující v TBI jako specialistka na bezpečnost. Při zkoušce Mind Surf zavítá na webové stránky své banky. Po několika dnech se u ní začnou projevovat příznaky virózy, jejíž průběh je však natolik agresivní, že skončí v nemocnici. Brzy po ní se zde ocitne i Mats Hagström. A lékaři si neví rady. Šokovaný Eric zprvu netuší, co se děje, ale postupně mu dochází, že Hanna i Mats se nakazili virem Mona, který momentálně řádí v izraelském bankovním systému. Uvědomuje si také, že tento fakt z oblasti science-fiction nikdo nepřijme a rozhodne se najít autora viru a získat od něj antivirus. Tak začíná jeho zdánlivě beznadějná a všemi odsuzovaná pouť za IT virtuósem. Přes Francii se dostává do Izraele a poté do pásma Gazy. Bude jeho cesta sebevražedná a zbytečná nebo dojde svého cíle a zachrání milovanou Hannu?

Velmi čtivý thriller se zcela neotřelým námětem. Při četbě se nenudíte, opravdu. Je to další z příběhů, popisujících boj obyčejného jednotlivce s mocenským systémem a zaběhlými konvencemi. Kromě skepse švédských lékařů a Ericových přátel mu do života vstupuje izraelský Mosad, americká FBI a nakonec palestinský Hizballáh. Jak kdysi kdosi moudrý pravil: "Vše přemáhá láska", tak v Erickově případě je to stoprocentní pravda. Eric s Hannou prožívali krizi, ale díky vypjatosti situace si Eric uvědomuje svou lásku k Hanně stále intenzivněji. Je dokonce rozhodnut zemřít, jen aby ji zachránil.