Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŠKUTINA, Vladimír - /Prezidentův vězeň/ Na hradě plném bláznů

7. 1. 2007

Tato útlá knížka byla vydána poprvé v roce 1979 v Curychu. Autor se humorem a satirou sobě vlastní pokouší popsat své zážitky z komunistických kriminálů. Humor byl ostatně asi jedinou obranou proti hlouposti a omezenosti věznitelů, ať už tupých bachařů nebo náčelníků a jiných vyšších hodnostářů, jejichž vzdělání mnohdy zůstalo omezeno na několik tříd základní školy. Mluvím-li o humoru, mám na mysli humor plný sarkasmu, při kterém často čtenáře mrazí a úsměv tuhne na tváři.

Vladimír Škutina, dnes už legendární "prezidentův vězeň", byl vězněn pro "vzbuzování falešných nadějí, pobuřování hromadnými sdělovacími prostředky a snižování vážnosti dr. Husáka" – tak zněl rozsudek. Je to poprvé ve světové literatuře, kdy se spisovatel s takovým filozofickým nadhledem a především s humorem ohlíží na léta strávená v nepředstavitelně krutých podmínkách kriminálu. Po přečtení "Prezidentova vězně na hradě plném bláznů" plně pochopíme, proč tajemník ÚV KSČ Vasil Biľak hřímal na zasedání ÚV KSČ v dubnu 1969: "Všemi prostředky – podtrhuji – všemi prostředky musíme vyhladit z našeho socialistického společenství ŠVEJKIÁDY A ŠKUTINÁDY!" (Z vysílání Hlasu Ameriky pro Československo).

Kdo tuto dobu neprožil, možná nepochopí, ale přesto ji doporučuji všem, kteří nejsou spokojeni se současným stavem společnosti a nebo těm, kterým se stýská po "starých zlatých časech".

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář