Jdi na obsah Jdi na menu
 


URIS, Leon - Exodus

7. 1. 2007

Nemáte jasno v situaci v oblasti Palestiny? Proč tam dochází do dneška k tak krutým bojům? V této knize jsem nalezl spoustu odpovědí. Název knihy je výstižný, i když nepopisuje nám známou událost z dob Mojžíšových, ale přesuneme se do doby těsně po druhé světové válce. Tehdy byly po celé Evropě milióny Židů, kteří přežili fašistickou genocidu. Jsa bez domova - umístěni v internačních táborech pod dozorem Britů, jakýchsi obdobách německých koncentráků - upnuli se všichni k jednomu cíli, Izraeli. Zde získají konečně svobodu a vlastní identitu.

Autor procestoval celou Evropu a získával informace od očitých svědků a dlouho je shromažďoval a pak vše shrnul v pěti knihách, které tvoří celek s názvem Exodus. Pět knih, stejně jako Tóra – symbol nebo záměr? Pravdou je, že pouze Zákon a víra dodávaly Židům po celá staletí odvahu, která je hnala do podniků, pro jiné neuskutečnitelných.

Je to kniha o odvaze, víře v dobrou věc, lásce k vlasti i k bližnímu a o soudržnosti, jež vedly ke vzniku státu Izrael. Asi si neumíme představit za jakého úsilí vznikaly první kibucy, jak Židé od dvanácti let s puškou na rameni obdělávali poušť až dala svou první úrodu,  jakému tlaku ze strany Arabů i Britů museli odolávat. To vše se odehrává na historickém pozadí, ze kterého vystupují jednotlivé postavy, které se v určitý okamžik střetnou a tím je ovlivněn jejich budoucí život. Ať už je to rodina  Baráka ben Kannana, německé Židovky Karen Clementové – Hansenové, polského Žida Dowa, který jako jediný přežil masakr ve varšavském ghettu nebo americké ošetřovatelky Kitty Fremontové.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář