Jdi na obsah Jdi na menu
 


VAŠÍČEK, Arnošt - Ďáblova lest

11. 6. 2016

Tato kniha byla předlohou pro stejnojmenné filmové zpracování od režiséra Jiřího Stracha (které, musím říci, bylo velice povedené).
Studentka archeologie Eva Turská se ocitá v nemocnici. Je oděná jen v jednoduché košili a pomalovaná krví. Na čele má tři krvavé šestky, ale nic si nepamatuje. Tak ji v nemocnici poznává komisař Petr Sumara. Tak se ocitá na počátku dlouhé řady obětí, které někdo systematicky vraždí a on dlouho nechápe souvislost. Podle tří šestek na čele tuší, že jde o rituální satanské oběti, ale nechápe účel. Se svou novou kolegyní Lenkou Šímovou osloví specialistu na pohanské rituály a symbolologa doktora Michala Runu. Runa znamená průlom ve vyšetřování a velice brzy se ocitají na stopě šíleného vraha. Kdo jím však je zatím netuší. Student Vítek, doktorka Bérová či její kolega doktor Polehla, nebo snad Dan, kluk se kterým chodí Runova dcera Iveta? Vše se točí kolem kláštera beneditínů v Podlažicích, kolem Břevnovského kláštera a především kolem spisu Kodex gigas neboli Ďáblovy bible.
Kniha se čte skvěle, film je také velice zdařilý (Najdou se samozřejmě hnidopichové a "znalci", kteří vždy a na všem hledají mouchy. Pravdou však je, že vzhledem k záplavě filmového opdadu, kterým jsme zahrnováni je Strachův počin perlou mezi kamením). Vřele doporučuji.
A ještě jedna věc hraje v celém příběhu důležitou roli, mýtus o třiceti šesti spravedlivých: "Ano znám. Podle židovské tradice žije v každém pokolení třicet šest lamed vav cadikim - dokonalých jedinců, kteří svým příkladným životem dávají morální právo pro existenci našeho světa. Kdyby jich nebylo, lidstvo ztratí opodstatnění k svému bytí. Nastal by konec." "A Satan, zjednodušeně řečeno, se snaží dělat všechno přesně opačně, než činí Bůh. Aby mohl ovládnout svět, potřebuje smrt třiceti šesti nevinných. V Ďáblově bibli ukryl magický klíč, jak mají být oběti vybrány."