Jdi na obsah Jdi na menu
 


WYNDHAM, John - Den trifidů

16. 11. 2007

Opět sci-fi, tentokrát z pera Johna Wyndhama (pravým jménem John Beynon Harris). Je to jeho nejznámější román a díky němu se také dostal do podvědomí čtenářů. Wyndhamovo dílo je jedním z řady děl, zkoumajících v beletrizované, poutavé formě účinek změny životního prostředí, která nastala buď záměrně lidskou činností, nebo nepředvídaným souběhem vnějších vlivů na lidské vztahy. Opakuje se zde ta věčná otázka lidstvo a budoucnost, lidstvo a příroda.

Tento příběh je vyprávěn hlavním hrdinou Williamem Masenem, který jako jeden z mála přežil apokalypsu v podobě všeobecné slepoty. Jenže nejhorší má teprve přijít. Slepci se totiž snadno stávají oběťmi trifidů – masožravých rostlin s jedovatým dlouhým žahadlem, schopných se přemísťovat z místa na místo pomocí třech výrustků-nožiček. Jsou to Číňany vyšlechtěné rostliny, které se vymknou kontrole a začnou se množit a zabíjet lidi. Vidoucí lidé se začnou sdružovat a vytvářet více či méně organizované skupiny. Jediným cílem je přežít. Náš hrdina Will se dostane do několika takovýchto skupin, až nakonec zakotví u té první, se kterou se setkal. V té vidí budoucnost lidstva i svou vlastní. Navíc zde nachází uplatnění díky svému vzdělání. V závěru zjišťuje, že ač se mu život obrátil zcela naruby, tak ten současný mu dává víc a je plnohodnotnější.

Řekl bych, že kromě jiného o tom kniha je. O tom, že někdy věci, které se nám dějí a zdají se být zprvu děsivé, beznadějné a katastrofické, mohou náš život obrátit jiným směrem, obohatit ho a nás samotné změnit, probudit nebo nakopnout k novému úsilí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář