Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andělé a démoni

18. 6. 2009

Andělé a démoni

 

Režie: Ron Howard
Hrají: Tom Hanks (prof. Langdon), Ayelet Zurer (Vittorie Vetra), Ewan Mc Gregor (zástupce papeže), Stellan Skarsgard (šéf Švýcarský gardy), Armin Mueller-Stahl (kardinál řídící konkláve), a další

Další zfilmované dílo Dana Browna, autora Šifry mistra Leonarda. Tento film má být údajně pokračováním, ale spíš bych řekl, že je to jen další z případů, které řeší prof. Langdon. Oproti Šifře mají A&D větší spád a pro mě i zajímavější námět. Zatímco Šifra je založená na, pro křesťana, nepřípustné domněnce, tak A&D popisují události zcela reálné a dost dobře možné. Jen jediná věc je z oboru sci-fi, totiž antihmota, kolem které se to všechno točí. Její existence je sice dokázaná, ale zatím se nepodařilo ji vyrobit (aspoň podle mě dostupných informací). Co se týče příběhu, tak ten zajímavý, z netradičního prostředí, tím pádem neokoukaný.

Nevím, které dílo odstartovalo výrobu filmů, zabývajících se pátráním po „něčem“, založených na znalosti historie, symboliky a různých legend, které můžou a nemusí být pravdivé. Možná Lovci pokladů nebo už kdysi Indiana Jones, kdo ví, ale pravdou je, že tenhle žánr asi přitáhne dost diváků. Zavání to tajemnem a napětím, dobrodružstvím a navíc je to i poučné (někdy).

Díky A&D se dostaneme do zákulisí Vatikánu a zjistíme, že i na půdě „svaté církve“ se mohou dít věci, jako je vražda. V tomhle případě papeže. Za vším stojí touha po moci a fanatizmus jednoho kněze. Objevuje se záhadná sekta iluminátů, kteří se kdysi za časů astronoma Galilea dostali do sporu s církví katolickou kvůli propagaci vědy. A tak se v dnešní době objevují znovu, aby vyzvali „Víru“ na souboj s „Vědou“. Proto je Vatikánem povolán do zbraně odborník na religionistiku prof. Langdon, který napsal knihu o tajemné sektě iluminátů a její druhý díl nedopsal jen díky zákazu vstupu do vatikánského archivu. Během pátrání je mu tato možnost poskytnuta (což ho málem stojí život) a on se spolu s fyzičkou Vittorií krok za krokem blíží odhalení pravdy. A že je to nakonec překvapující pravda nemusím ani říkat, že.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář