Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jménem krále

3. 8. 2009
Jménem krále

Režie: Petr Nikolaev
Hrají: Karel Roden (Oldřich z Chlumu), Jan Dolanský (Oldřichův pomocník), David Matásek
(velitel Oldřichovy doprovodné družiny), Jan Kanyza (pán z Dubé), David Prachař (Beneš z
Dubé), Martin Štepánek (Markvart z Vartenberka), Lukáš Vaculík (Marek z Vartenberka), Klára
Issová (Markova sestra Ludmila), Markéta Hrubešová (Klára - druhá Markvartova manželka), Karel Dobrý (Saša Rašilov (loutnista), a další

Detektivní příběh ze 13. století, to je samo o sobě dosti atraktivní téma, které jistě zaujme diváka, přesyceného více či méně akčními detektivkami z amerických filmových dílen. Nečekejte tedy žádné počítačově simulované středověké souboje nebo hektolitry umělé krve. Tento film se právě tomuto vyhýbá a zaměřuje se především na detektivní zápletku. Navíc to není ani žádný zběsilý maratón, při kterém divák ani nestačí vnímat děj. Vše plyne v poklidu i když se stále něco děje.
Za doby Přemysla Otakara II. se do severních Čech vydává králův vyslanec a správce hradu Bezděz Oldřich z Chlumu se svou družinou. V této oblasti vládnou dva znesvářené rody pánů z Dubé a Vartenberka. Usmířit je má sňatek Ludmily z Vartenberka s Benešem z Dubé. A právě na tyto zásnuby Oldřich přijíždí. Cestou naleznou zavražděného vosku a nedaleko i jeho vůz bez veškerého zboží. Dokonce se jim podaří vystopovat pachatele, ten jim ale zmizí v lese. Poté, co Oldřichova družina dorazí na Vartenberg je uspořádána hostina, během které dojde k incidentu mezi purkrabím a loutnistou. Ten uteče, ale zanedlouho je purkrabí nalezen mrtev. Byl probodnut zezadu a je tedy nad slunce jasné, že se jedná o vraždu. Každého logicky napadne, že vrahem je loutnista, jenže jak vyjde najevo později nené tomu tak. Ludmila se Oldřichovi svěřuje, že Beneše nechce a žádá ho o přímluvu u otce. Beneš svoji budoucí manželku veřejně uráží svým nezájmem, který obrací ke Kláře, Markvartově druhé choti. Pak je ale nalezen pod okny své ložnice mrtvý i pán z Vartenberka a jak Oldřich zjistí jednalo se o vraždu. Začíná tušit, že se nejedná o náhody a že všechny vraždy spolu souvisí. Nenápadně získává důkazy a celý film vrcholí soudním přelíčením i rekonstrukcí vraždy Markvarta z Vartenberka.
Pro sebe neobvyklé role klaďase se velmi dobře ujal Karel Roden. Přesvědčil mě opět, že je to "pan" herec. Další, kdo mě zaujal byl Jan Kanyza, který jakoby přišel z té doby. Velmi dobře zapadla, díky své vizáži a útlé postavě, Klára Issová. Kdo nezklamal, ale v opačném smyslu slova, byl Lukáš Vaculík, který hraje stále stejně. Trochu prkenně na mně působil David Prachař. Naopak velmi se mi líbil Jan Dolanský s Davidem Matáskem. A pak také Karel Dobrý, který hraje perfektně záporné postavy, resp. on je k nim předurčen díky své vizáži.
Za povšimnutí stojí replika dobového jeřábu na lidský pohon, která se nachází na hradě Točník, kde byl film točen. Je to ta šibenice na hradbách při záběrech z dálky a spodní rampa je pak vidět při nalezení mrtvého Markvarta.