Jdi na obsah Jdi na menu
 


Správci osudu

18. 8. 2011

Správci osudu

Matt Damon jako mladý ambiciózní politik s velkou budoucností a Emily Blunt jako nadějná tanečnice. Tyto dva svede dohromady "náhoda" na pánských záchodcích. A kdo by to byl řekl, je to láska na první pohled. Jenže, zdá se, je tu někdo, komu jejich rodící se vztah vadí. A ten někdo si zahrává s osudy nás všech. Navíc si chodí dveřmi kam chce a kdy chce, nosí klobouk a je nechutně dotěrný.
Tento film mě nadchl. Snad podobností s Matrixem (nebo se mi to jen zdá?), ale určitě neotřelým příběhem, akcí, herci, kamerou. Že by náš osud byl předurčen jakýmisi správci, jejichž původ je zde pouze naznačen nikoliv vysvětlen? A kdo je tím tajemným Předsedou? To nechávají tvůrci filmu na nás, divácích. Dělalo to na mě dojem, že jde o jakousi alegorii andělů strážných a Boha, kteří řídí osudy lidí tak, aby Země byla ochráněna před katastrofou. Ale celé je to vlastně o možnosti volby. Jediné, co v tomhle mizerném lidském životě máme je právě tato možnost. To, že se narodíme neovlivníme, ani to jaké budeme nosit jméno, ani kdy zemřeme, ale můžeme volit mezi dobrem a zlem, jako dvěma nejzákladnějšími veličinami ovlivňujícími každý lidský život. Opět filozofuji.
Mám rád ve filmy s Damonem a opět mě nezklamal. Celý film má spád, zajímavý námět a divák se nenudí, i když tuší happy end. Bude třeba si přečíst povídku pana Dicka, která byla námětem k tomuto filmu a porovnat ji se snažením pánů z Hollywoodu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-)

(Věvrovanka, 6. 3. 2012 13:08)

To co jsi napsal, zní dobře. Film zkouknu. Díky za tip.