Jdi na obsah Jdi na menu
 


Underworld - Vzpoura Lycanů

2. 4. 2009

Underworld  – Vzpoura Lycanů

 

Režie: Patrick Tatopoulos (dostal žezlo od Lena Wisemana, který režíroval 1 a 2)

Hrají: Michael Scheen (Lucian), Rhona Mitra (Sonja), Bill Nighy (Viktor), Steven Mc Intoch (Tannis), Kevin Grevioux (Raze), a další.

 

Zatím poslední část z trilogie o upírech a vlkodlacích. Poslední a vlastně první, neb nás vrací na úplný počátek sporu mezi upíry a vlkodlaky – Lycany. Zatim opominu celkový dojem z filmu a nastíním příběh. Ten jsme z části už mohli vidět v předchozích dílech, kde byl zachycen jako vzpomínky Luciana – šéfa lycanského podsvětí, Tannise – vězněného kronikáře upíří historie a Selen – hlavní hrdinky prvních dvou částí a členky komanda Smrtonošů. Lucian jako první Lycan, který je schopnej se proměňovat zpět do lidské podoby se zamiluje do dcery upírského bosse Viktora. Myslím, že se ta holka jmenuje Sonja. Jediné, co si z ní totiž pamatuju jsou jeji odulý rtíky jako rantly od vany. Ona je členkou elitní skupiny ochránců upířího hradu, on je kovář s obojkem, bránícím mu v proměně v Lycana. Upíři si drží velkou skupinu Lycanů, aby na ně makali v dolech. Je jasné, že těm se to nelíbí, zvlášť když se s nima zachází ne zrovna v rukavičkách. Navíc se kolem hradu začínají stahovat hordy vlkodlaků, kteří se neumí proměnit zpět v lidi a jsou to vlastně jenom krvežíznivé šelmy. Sonja se domluví s Tannisem, který ví o jejím poměru s Lucianem a jde mu o místo v upíří radě, o něž zase nemá Sonja zájem. Tannis pomůže Lucianovi a ostatním Lycanům na svobodu. Ale to už taťka Viktor začne něco tušit a tak vše vyvrcholí Sonjinou smrtí před Lucianovýma očima. To volá po pomstě a tak celý příběh vrcholí závěrečnou bitkou na upířím hradě a zdánlivou Viktorovou smrtí. Ale jak na konci říká Lucian: „To není konec, ale začátek.“

Teď trochu k obecným záležitostem filmu. Je to třetí část a jako taková má většinu neduhů třetích částí. Chce být totiž lepší, než ty předchozí dvě. V tomhle případě se, podle mého názoru, nepodařilo překonat dvojku, která se mi zdá z téhle trilogie nejlepší. Dvě třetiny filmu se odehrávají v děsné tmě, což má asi navodit ponurou atmosféru a snad je to i díky tomu, že upíři nesnášejí denní světlo. Nejvíc mě zaujal představitel Luciana Michael Scheen. Má kukadla jako zrcadla a v tomhle díle i plnovous. Můj dojem z Rhony Mitra jsem popsal výše. Bill Nighy jako Viktor ujde, až na ty bleděmodrý kontaktní čočky. Zastavím se na chvilku u akčních scén. Jsou tak rychlé a prostříhané a navíc v husté tmě, že nebýt občasné zpomalené sekvence, tak člověk ani neví, kdo koho mydlí. Docela slušná je úvodní scéna, kdy Sonja přijíždí na koni do hradu pronásledovaná vlkodlaky. Pak taky není špatný útěk Lycanů z vězení, kdy po nich střílí ochranka z hradeb speciálními kušemi. Ale každému se asi bude líbit něco jiného.

Ať už je tenhle díl míň povedený nebo ne, je dobré ho zkouknout. Zvlášť pro toho, kdo viděl jedničku a dvojku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář